Benelux IT services

IT-systemen op maat voor grotere zichtbaarheid in de toeleveringsketen

Volgens McKinsey is een grotere zichtbaarheid in onze toeleveringsketens een “sleutelfactor om flexibiliteit mogelijk te maken en de communicatie tussen alle belanghebbenden te verbeteren”. Daarom is de financiering voor start-ups op het gebied van zichtbaarheid en inlichtingen sinds 2020 verdrievoudigd. Zichtbaarheid in de toeleveringsketen en het transport is namelijk een prioriteit geworden.  

Belgische wegvervoerspecialist Europa Road gebruikt sinds de overname van Continental Cargo Carriers in 2018 een op maat gemaakt IT-systeem. Na de rebranding van het bedrijf in 2022 als Europa Road, investeerde het bedrijf zwaar in de nieuwste technologie voor meer responsieve, productieve en schaalbare activiteiten. Het belangrijkste is dat het bedrijf, door te investeren in een geavanceerde IT-infrastructuur, klanten meer zichtbaarheid in de toeleveringsketen kan bieden. 

Carlo Turner, Non-network & Continent Director bij Europa Worldwide Group, bespreekt hoe het België-team volledige zichtbaarheid heeft bereikt door de IT-infrastructuur te updaten. 

“Veel bedrijven aarzelen om hun IT-infrastructuur te updaten omdat het zeker een dure investering is. En omdat de protocollen voor elektronische vrachtbrieven (eCMR) niet consistent zijn tussen de verschillende landen, kan het voor handel die vanuit België het VK binnenkomt soms ingewikkelder zijn om zichtbaarheid te implementeren.  

“Maar om de communicatie tussen belanghebbenden te verbeteren en uw klanten nauwkeurige, gegarandeerde verzenddata te bieden, is het een waardevolle investering. Uiteindelijk bespaart het u tijd en geld, en kunt u een betere service bieden. 

“Europa gebruikt zijn eigen Leonardo-infrastructuur, wat een efficiënt, intern contentmanagementsysteem is. LeoRoad, dat in 2016 werd gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, is nu een gevestigd en stabiel platform geworden, dat zijn voordelen naar een Belgisch klantennetwerk brengt.                                                                                           

Carlo legt uit dat het systeem dat in België wordt gebruikt, bestaat uit vijf EDI-softwareplatforms (Electronic Data Interchange) die zijn geïntegreerd in een versie van LeoRoad.  Het is speciaal ontworpen om de belangrijkste spelers in de toeleveringsketen, van fabrikanten tot magazijnleveranciers en eindontvangers, naadloos met elkaar te verbinden door continu gegevens te delen. Eenmaal verzameld in het systeem, kan Europa’s team de reis van een zending nauwkeurig in kaart brengen, met gegarandeerde verzenddata en een soepel, efficiënt transportproces. 

Alle gegevens die belangrijke mijlpalen bevestigen, zoals het laden, vertrekken en aankomen van schepen, worden via EDI in real time naar de relevante Europa-operators verzonden. Dit betekent dat inklaringsdocumenten en details over de betaling van rechten en btw op afstand en in real time kunnen worden verzonden, ongeacht het tijdstip. Deze informatie kan vervolgens worden verwerkt door Europa’s interne douane-experts. 

Op de vraag naar de voordelen van deze infrastructuur, zei Carlo het volgende: “Europa’s infrastructuur wordt voortdurend verbeterd voor een betere aanpasbaarheid, en biedt een verscheidenheid aan voordelen voor klanten. 

“Ten eerste is de software volledig geautomatiseerd, waardoor handmatig beheer niet meer nodig is en de kans op menselijke fouten wordt beperkt. Dit betekent dat documentatie en douane-informatie 24/7 kunnen worden verwerkt, buiten de normale werktijden. Het bevordert ook duurzaamheid, omdat onze activiteiten nu papierloos zijn. Bovendien kan de verwerking van douane-informatie ook moeiteloos gebeuren, waardoor er geen externe douane-expediteurs meer nodig zijn, wat de kosten verlaagt.” 

Het Leonardo-programma dat in het hele bedrijf wordt gebruikt, is tot stand gekomen na een investering van meer dan 11-million-euro.  Leonardo maakt optimaal gebruik van de nieuwste technologie en is een van de belangrijkste drijfveren achter het aanhoudende succes van Europa.  Geïnspireerd door Da Vinci zelf, die zei: ‘eenvoud is de ultieme verfijning’, heeft Leonardo Europa controle gegeven over zijn systemen, waardoor de reactiesnelheid, efficiëntie, productiviteit en schaalbaarheid zijn verbeterd.   

De IT-infrastructuur is uniek voor Europa, dat kantoren heeft aan allebei de kanten van het Kanaal en zo de expertise van een wereldwijde specialist aanbiedt aan de lokale douane, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in België. Omdat IT-integratie een groot deel van het bedrijf uitmaakt, is het voor Europa’s klanten belangrijk om een systeem te hebben dat efficiëntie, controle, kwaliteit en industrienormen kan stimuleren. 

Europa Worldwide Group heeft drie divisies – Weg, Lucht & Zee en Magazijn – en een steeds groter wordende wereldwijde aanwezigheid. Het afgelopen jaar is de Groep uitgebreid naar het Midden-Oosten en Azië, met nieuwe vestigingen in Shanghai, Dubai en Delhi. 

credit-card bubble magnifier cross menu chevron-down chevron-right chevron-left arrow-right-circle facebook instagram twitter linkedin2 map-marker